2011. december 19.

Karácsonyi ünnepség - 2011. december 19.

Az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy a Víziorgona utca 12-ben működő Idősek klubja is megrendezi saját karácsonyi ünnepségét. A rendezvényre 2011. december 19-én, a nyugdíjasház aulájában került sor.

Az aulát a klub tagjai saját készítésű díszekkel igyekeztek kiemelni a hétköznapok egyhangúságából. A „szálló hópelyhek” és egyéb, ugyancsak telet szimbolizáló díszek között egy szépen feldíszített karácsonyfa, és egy „Betlehemi Jászol” is emelte az ünnep hangulatát.

A délután háromkor kezdődő ünnepségen részt vettek a Házban működő Idősek klubjának tagjai, ide értve a nyugdíjasház lakóit is. Jelenlétével megtisztelt bennünket Kelemen Viktória alpolgármester úrhölgy, továbbá megjelentek a kerületi Önkormányzat szociális szakterületének munkatársai, és Kemény Krisztina, a városrész önkormányzati képviselője is.

Az ünnephez méltó környezetben, kulturáltan megterített asztalokkal fogadtak bennünket. Az emeleten lakók közül, akiknek nehéz lett volna a földszintre lemenni, az emeleti körfolyosón terítettek. Azon lakótársaink, akik a folyosóra sem tudtak kijönni, a lakásukban kapták meg az ajándékukat.

A vendégeket, a házból, és házon kívülről érkezőket egyaránt, „Angyalka” (Hennike, a ház gondnokának öt éves lánya) fogadta, és mindenkinek - az ajándékozás jelképeként - egy szem szaloncukrot adott.
Amikor mindenki elfoglalta helyét, kezdődött az ünnepség. Először lemezről meghallgattuk Szabó Gyula előadásában Ady Endre: Karácsonyi rege című versét, amely egyben megadta az ünnepség hangulatát is. Ezt követően, a Ház vezetése részéről Fehérváriné Csépe Éva asszony megnyitotta a rendezvényt, majd köszöntött bennünket Müller Istvánné, az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény vezetője, és az Alpolgármester úrhölgy is. A katolikus egyház képviselője a szeretet fontosságáról szólt hozzánk.

Az ünnepi műsor első számaként, a klub dalkörétől két szép karácsonyi éneket hallottunk. Majd a klub tagjai által, korhű öltözékben előadott, látványos elemeket is tartalmazó, Betlehemes játékban gyönyörködhettünk. A folytatásban Ismét a dalkörünk következett, újabb karácsonyi énekeket hallhattunk tőlük.  A műsor zárásaként pedig Szűcs Györgyi - szeretetet és szolidaritást hangsúlyozó - saját novelláját adta elő; elidegenedett világunkban mindkettőre nagy szükségünk lenne.

Amint a műsor befejeződött, mindenkit megleptek egy ajándékcsomaggal, amelyek kiosztásában a klub vezetésén kívül az Önkormányzat jelen lévő képviselői, és a Lelkész úr is részt vettek.

Ezt követően jött a finom estebéd. Majd a jelenlévők kötetlen beszélgetésével zárult a rendezvény.

Köszönet az ünnepség szervezőinek, lebonyolítóinak (akik a munkát végezték), és nem utolsó sorban, a feltételek biztosítóinak.

Az Idősek Művészeti Fesztiválja óta csak erre az ünnepségre készült a klub. A kórus által előadott karácsonyi énekek kivételével a szerzők, rendezők is a klub tagjai voltak. A kellékek és a ruházat is mind saját készítésűek voltak. 

A mai rendezvény azért is kiemelkedő volt, mert a Magyar Televízió stábja is meglátogatott bennünket. Összeállítást készítettek egy idős otthon karácsonyi készülődéséről. Az ünnepség főbb számait filmre vették, néhány szereplővel pedig riportot is készítettek. A felvétel bemutatására 23-án, a Megoldások Magazinja című műsorban került sor.

Az ünnepség alatt sokat fotóztam, és a felvett digitális képek a honlapokról (itt) és (itt) elérhető albumokban megtekinthetőek, és onnan le is lehet tölteni azokat, továbbá az Internettel nem rendelkezők számára is igyekszem a képeket elérhetővé tenni.

Budapest, 2011. december 19.

Molnár Béla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése